• Svetový deň mlieka v školách

           

          Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Mlieko a mliečne produkty pomáhajú naplniť požiadavky na plnohodnotnú výživu rastúceho organizmu. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka v školách. Je to spôsob, ako sa zamerať na pomoc deťom, zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti.

          V IV.A triede sme tomuto dňu venovali patričnú pozornosť v stredu 27. septembra 2023. Vyučovanie počas celého dňa sa nieslo v duchu mlieka a mliečnych produktov. Na hodine slovenského jazyka sme sa prostredníctvom prezentácie dozvedeli mnoho zaujímavých informácií o mlieku. Hravo sme splnili úlohy, ktoré na nás čakali v pracovnom liste. Matematika bola prepletená slovnými úlohami, v ktorých sme hľadali pasúci sa dobytok, nezľakli sme sa úlohy s mililitrami zdravého mlieka a rozvoniavali v nich aj syrové korbáčiky... Počas veľkej prestávky sme si urobili mliečnu hostinu a zvládli sme v priebehu dňa urobiť aj veľký plagát, na ktorom máme množstvo obalov zo skonzumovaných mliečnych produktov.

          Všetci už vieme, ktoré zvieratá sa chovajú na mlieko, ako sa mlieko dostane do výroby, ako sa spracúva, čo obsahuje, prečo je také dôležité pre život človeka a aké všelijaké mliečne produkty sa z mlieka vyrábajú. Veru, počas Svetového dňa mlieka nám bolo v škole veselo... J

           

          Text a foto: PaedDr. Eva Mrázová

           

           

        • Európsky týždeň mobility

          Aj tento školský rok sme sa so žiakmi prvého až štvrtého ročníka zapojili do Medzinárodného týždňa mobility, ktorý sa niesol v duchu témy Šetri energiu.

          V piatok 22. septembra 2023 sa školský dvor zaplnil bicyklami i kolobežkami rôznych farieb, druhov i veľkostí. Žiaci si počas prvej vyučovacej hodiny zopakovali poznatky z oblasti dopravnej výchovy. Pripomenuli si dôležitosť ochrany životného prostredia  prostredníctvom prepravy na bicykloch, kolobežkách i chôdzou a tiež, kto všetko je účastníkom cestnej premávky. Nasledovali aktivity v 5-členných družstvách na školskom dvore, v ktorých si žiaci preverili svoje zručnosti v skákaní na švihadlách, v preliezaní tunelom, v hode loptičkou na cieľ, pri jazde zručnosti na kolobežke pomedzi kužele, či v žonglovaní s hokejkou a loptičkou pomedzi prekážky. Tiež mali možnosť zopakovať si dopravné značky i to, z akých častí je zložený bicykel.

          Po zvládnutí všetkých úloh sa žiaci zdokonaľovali v bezpečnej jazde na vlastných bicykloch i kolobežkách po Školskej ulici i na obecnom dopravnom ihrisku, samozrejme s bezpečnostnou prilbou na hlave. Náš Deň mobility sa nám vydaril.

           

          Text i foto: PaedDr. Eva Mrázová

        • Účelové cvičenie - Lipovce - Zlá diera

          Účelového cvičenia sa zúčastnili ročníky 5.A, 6.A, 7.A, 8.A, 9.A

          Počas cvičenia deti pracovali v skupinkách. Orientovali sa pomocou mapy. Ako kreatívnu činnosť mali za úlohu dokresliť na prázdne miesta veci, ktoré počas cesty videli a na pôvodnej mape nie sú.

          Ako ďalšiu úlohu mali pracovať s aplikáciou na poznávanie rastlín. Bolo na ich výbere, aké rastliny si vyberú. Jediná podmienka bola splniť úlohu.

          Nevyhnutnou vecou bolo dokázať obviazať zlomenú alebo narazenú ruku. Všetko vedeli a nikomu sa nič nestalo.      

          Natália Mackovjaková IX.A

        • Kolieskohranie v MŠ

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Kolieskohranie.

          Dnes sa do nášho Chrobáčikova zakotúľalo koliesko. A to nie hocijaké. A dokonca ani nie jedno. Hneď štyri. Malé, väčšie, trošku väčšie a najväčšie. Tieto čarovné kolieska nám ukázali štyria kamaráti z lesa, ktorí boli tak šikovní, že si z nich vyrobili užitočné veci.

          Kolovrátok, fúrik, mlyn a studňové koliesko. Deti si hneď všimli, že kolieska sú veľmi nápomocné pri práci, zábave a voľnom čase. Naučili sa aj to, ako nám uľahčujú život a hneď si to aj samé vyskúšali na multifunkčnom ihrisku. Nosili drevo vo fúriku aj v rukách, jazdili na odrážadle, pobehali. Najzaujímavejšou disciplínou bolo natáčanie špagátiku na drievko a pritiahnuť si tak kočiarik, či vetriesku.

          Veľa sa súťažilo, smialo, a za odmenu si všetci zaslúžili medaile.

          Koordinátorky projektovej aktivity: Alexandra Lukáčová

                                                                                       Mária Fabišíková

        • Chrobáčiky v zemiačikove

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Chrobáčiky v zemiačikove.

          Dnes nám v Chrobáčikove bolo hej!Do našej škôlky zavítal Zemiačik s kamarátkou Jankou, ktorú spolu s deťmi oboznámil čo všetko obnáša práca so zemiačikmi. Aká dlhá je cesta, kým sa dostanú k nám na stôl. Ako sa dostanú do a zo zeme, kto ich vyorie, uskladní, nakúpi a upečie. Dokonca im prezradil aj to, odkiaľ pochádza úplne prvý zemiačik. Deti si spoločne so vzácnou návštevou zatancovali a zasúťažili v triedení zeleniny. Všetci ako odmenu dostali do chrumkava upečený, voňavý zemiačik. A že im chutilo, sa môžete presvedčiť sami na priložených fotografiách.

          Koordinátorky projektovej aktivity: Mgr. Jana Vargošková

                                                                       Bc. Adriana Rimská

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          Dva mesiace plné oddychu, leňošenia, neskorého stávania, užívania si slnka, vody, potuliek po prírode ubehli ako voda. Brány našej školy sa opäť otvorili v pondelok 4. septembra 2023. Do školských lavíc v základnej škole nastúpilo 218 žiakov a 66 detí materskej školy. Otvorili sme 4. oddelenia školského klubu detí, v ktorom bude 101 žiakov pod vedením tvorivých pani vychovávateliek tráviť svoj čas po vyučovaní rôznymi  voľno-časovými aktivitami. Na slávnostnom otvorení nového školského roka sa okrem našich žiakov a ich rodičov zúčastnili aj naši hostia, starosta obce Ing. Igor Petrik, vedúca školského úradu PhDr. Janka Maťašovská, predsedníčka rady školy Mgr. Zuzana Hvizdošová a do funkcie zástupkyne riaditeľky školy bola uvedená PaedDr. Jana Zahornacká. Najväčšiu, nefalšovanú radosť z prvého dňa v škole mali naši prváci, kiež by im to vydržalo do 9. ročníka, ktorí v počte 28 žiakov vytvorili dve prvé triedy. V triede ich čakali prvé učebnice i darček, ktorý im zakúpili rodičia, a tiež učebné pomôcky, na ktorých zakúpenie prispela obec Margecany, za čo veľmi pekne ďakujeme pánovi starostovi a obecnému zastupiteľstvu.

          Všetkým žiakom, učiteľom, rodičom ešte želám pokojný a úspešný nastávajúci školský rok, plný poctivej, usilovnej práce, ktorá bude zviditeľňovať našu školu prostredníctvom  výchovno-vzdelávacích výsledkov, ako aj výsledkov v rôznych súťažiach nielen v našej obci, ale aj v okrese, kraji, na Slovensku a možno i za hranicami Slovenska...


          RNDr. Stanislava Hricková

          riaditeľka školy

        • OZNAM PRE RODIČOV - ŠKD

           Spôsob úhrady príspevku za pobyt v školskom klube detí

          V zmysle platnej legislatívy a Všeobecne záväzné nariadenie obce Margecany   č. 3/2019 o určení výšky príspevku na činnosť školy a školského zariadenia zo dňa 15.11.2019, ktoré určil zriaďovateľ, Vás upozorňujeme na spôsob úhrady príspevku za pobyt žiaka v ŠKD na školský rok 2023/2024 nasledovne:

           

          príspevok vo výške 10 €/mesiac za žiaka uhradí zákonný zástupca dieťaťa do 20. dňa príslušného kalendárneho mesiaca (v mesiaci december do 15. dňa) na číslo účtu školy cez aplikáciu EduPage alebo bezhotovostným prevodom prostredníctvom Internet bankingu na číslo účtu školy:

           

          IBAN: SK67 5600 0000 0082 8868 7003

           

          Špecifický symbol: 0950

           

          V zmysle zmien platnej legislatívy škola nebude prijímať príspevok za pobyt dieťaťa v ŠKD v hotovosti ani priamym vkladom do banky, len vyššie uvedenými dvoma spôsobmi! V prípade nezaplatenia príspevku za pobyt dieťaťa v ŠKD v termíne môže riaditeľka školy po predchádzajúcom písomnom upozornení rozhodnúť o vylúčení žiaka zo školského klubu detí.

           

          Prípadné nedoplatky/preplatky z minulého školského roka sú nastavené v konte žiaka v aplikácii EduPage.

           

          POZN.

          Postup úhrady poplatku cez mobilnú aplikáciu EduPage:

          ·         Prihlásiť sa cez mobilnú aplikáciu EduPage - konto rodiča.

          ·         V časti PLATBY/ Účty školy/Zvoľte poplatok pre obdobie, ktoré chcete uhradiť/Vpravo dole kliknite na zelené tlačidlo/Zvoľte spôsob platby/Zaplaťte.

           

          V rodičovskom konte aplikácie EduPage v časti PLATBY nájdete jednoduchý prehľad poplatkov, ktoré sú už zaplatené alebo treba zaplatiť.

           

        • OZNAM PRE RODIČOV - MŠ

           Spôsob úhrady príspevku na čiastočnú úhradu nákladov za pobyt v materskej škole

          V zmysle platnej legislatívy a Všeobecne záväzné nariadenie obce Margecany   č. 3/2019 o určení výšky príspevku na činnosť školy a školského zariadenia zo dňa 15.11.2019, ktoré určil zriaďovateľ, Vás upozorňujeme na spôsob úhrady príspevku na čiastočnú úhradu nákladov za pobyt dieťaťa v materskej škole na školský rok 2023/2024 nasledovne:

           

          príspevok vo výške 10 €/mesiac za dieťa uhradí zákonný zástupca dieťaťa (okrem rodičov predškolákov) do 20. dňa príslušného kalendárneho mesiaca (v mesiaci december do 15. dňa) na číslo účtu školy cez aplikáciu EduPage alebo bezhotovostným prevodom prostredníctvom Internet bankingu na číslo účtu školy:

           

          IBAN: SK67 5600 0000 0082 8868 7003

           

          Špecifický symbol: 09111

           

          V zmysle zmien platnej legislatívy škola nebude prijímať príspevok za pobyt dieťaťa v MŠ v hotovosti ani priamym vkladom do banky, len vyššie uvedenými dvoma spôsobmi! V prípade nezaplatenia príspevku za pobyt dieťaťa v MŠ v termíne môže riaditeľka školy po predchádzajúcom písomnom upozornení rozhodnúť o vylúčení dieťaťa z materskej školy.

          Prípadné nedoplatky/preplatky z minulého školského roka sú nastavené v konte dieťaťa v aplikácii EduPage.

          POZN.

          Postup úhrady poplatku cez mobilnú aplikáciu EduPage:

          • Prihlásiť sa cez mobilnú aplikáciu EduPage - konto rodiča.
          • V časti PLATBY/ Účty školy/Zvoľte poplatok pre obdobie, ktoré chcete uhradiť/Vpravo dole kliknite na zelené tlačidlo/Zvoľte spôsob platby/Zaplaťte.

           

          V rodičovskom konte aplikácie EduPage v časti PLATBY nájdete jednoduchý prehľad poplatkov, ktoré sú už zaplatené alebo treba zaplatiť.

        • Slávnostné otvorenie nového školského roka 2023/2024

          Slávnostné otvorenie nového školského roka 2023/2024 sa uskutoční v pondelok 4. septembra 2023 so začiatkom o 08:00 hod. v telocvični základnej školy.

          Slávnostného otvorenia nového školského roka 2023/2024 sa z kapacitných dôvodov môžu zúčastniť  len rodičia žiakov prvého ročníka.

          Predpokladané ukončenie slávnostného otvorenia nového školského roka 2023/2024 o 10:30 hod.

          V pondelok 04.09.2023 je strava pre žiakov základnej školy zabezpečená formou balíčkov. 

          Od utorka 05.09.2023 bude školská jedáleň poskytovať prihláseným žiakom základnej školy teplú stravu.

          Prosíme rodičov o zaslanie zápisného lístka na stravovanie cez aplikáciu EduPage – rodičovské konto (Návod: Žiadosti/Vyhlásenia; Pridať žiadosť/vyhlásenie (zelené tlačidlo); vybrať Zápisný lístok na stravovanie s návratkou – obedy, vybrať školský rok, návratka, číslo účtu nie je potrebné zadávať!, potvrdiť červeným tlačidlom hore: Podať žiadosť/vyhlásenie) Bližšie informácie o podmienkach stravovania nájdete na webovej stránke školy v časti Školská jedáleň.

           

          Stravovanie v školskej jedálni:

          -          pondelok 04.09.2023 – suchá strava formou balíčkov,

          -          od utorka 05.09.2023 (prihlásení žiaci) – teplá strava

          Činnosť školského klubu detí – od utorka 05.09.2023

          -          ranný školský klub detí od 6:30 hod. do 7:30 hod.

          -          popoludňajší školský klub detí od 11:45 do 16:00 hod.

          Vyučovanie podľa rozvrhu hodín – od utorka 05.09.2023

          Pre dochádzajúce deti z 1. ročníka bude ráno zabezpečený doprovod z autobusovej stanice do školy a poobede zo školy na autobusovú stanicu od 05.09. do 11.09.2023.

           

          Milí žiaci tešíme sa na Vás 04.09.2023!

           

                                                                                        Vaši učitelia a zamestnanci školy...

      • Poskytovanie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.09.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník MŠ alebo ZŠ
        • Poskytovanie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.09.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník MŠ alebo ZŠ

          Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ (plní povinné predprimárne vzdelávanie)  a máte záujem od 01. 09. 2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa (stravu zadarmo), je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na uvedenom tlačive (návratka – v prílohe), ktoré je nutné doručiť vedúcej školskej jedálne p. Jane Vargovej najneskôr v termíne do 17.7.2023 alebo cez aplikáciu EduPage.

           

          Rodičia, ktorí o dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa požiadali v školskom roku 2022/2023 od 01.05.2023, ŽIADOSŤ (NÁVRATKU) OPAKOVANE NEPODÁVAJÚ! Strava ich dieťaťu bude naďalej poskytovaná bezplatne až do odvolania písomnou formou.

           

          NÁVRATKU podávajú len rodičia, ktorých dieťa v školskom roku 2023/2024 bude navštevovať posledný ročník materskej školy (plní povinné predprimárne vzdelávanie), rodičia žiakov prvého ročníka v školskom 2023/2024, ktorých detí nenavštevovali posledný ročník materskej školy v Margecanoch, alebo rodičia žiakov, ktorí v tomto roku majú záujem o bezplatnú stravu a v minulom školskom roku o ňu nepožiadali.

           

          Návratka_od_01.09.2023.docx

           

          Postup zaslania žiadosti o dotáciu na stravu cez EduPage:

          1. Prihlásenie sa do rodičovského konta

          2. Vybrať - Žiadosti / Vyhlásenia

          3. Vybrať - Pridať žiadosť

          4. Otvoriť žiadosť o dotáciu na stravu

          5. Vybrať dátum

          6. Vybrať jednu z možností – dieťa bude navštevovať v období,, za ktoré podávam návratku, ročník

          7. Podať žiadosť / vyhlásenie (červené tlačidlo v pravom hornom rohu)

           

          S pozdravom

                                  vedenie školy

           

        • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          30. júna 2023 nám náš "čarovný zvonček" v kinosále kultúrneho domu oznámil, že sa definitívne končí školský rok 2022/2023 a my sa môžeme tešiť na zaslúžený oddych - žiaci na prázdniny a zamestnanci školy na vytúženú letnú dovolenku.

          Po krátkom kultúrnom programe, v ktorom obecenstvo pozdravili žiaci III.A i IV.A triedy, sa slova ujala riaditeľka školy PaedDr. Eva Mrázová, ktorá sa postupne prihovorila všetkým, ktorí sú súčasťou školy. Zhodnotila výchovno-vzdelávacie úspechy žiakov v jednotlivých triedach a poďakovala sa učiteľom, vychovávateľkám, kuchárkam i upratovačkám, ekonómke aj školníkovi za zodpovednú prácu počas celého školského roka. Riaditeľka školy udelila POCHVALU RIADITEĽKOU ŠKOLY žiačke 9. ročníka Janke Majláthovej za výborný prospech a vzorné správanie a za reprezentáciu školy v športových i vedomostných súťažiach. Starosta obce udelil POCHVALU STAROSTOM OBCE deviatakovi Ondrejovi Hrickovi za výborný prospech a vzorné správanie a za úspešnú reprezentáciu školy v matematických i vedomostných súťažiach. POCHVALNÉ UZNANIE za najčistejšiu triedu udelila riaditeľka školy (na základe bodovania členov Žiackeho parlamentu) žiakom deviateho ročníka.

          Riaditeľka školy PaedDr. Eva Mrázová zároveň oznámila, že sa takto ako riaditeľka školy prihovára žiakom, zamestnancom i priateľom školy posledný krát, nakoľko sa rozhodla od septembra 2023 vrátiť do zborovne na pozíciu učiteľky 1.stupňa ZŠ a anglického jazyka. Veľké poďakovanie venovala svojej pravej ruke zástupkyni RNDr. Stanislave Hrickovej. Poukázala na dobrú spoluprácu počas svojho 10-ročného pôsobenia vo funkcii riaditeľky školy so starostom obce Ing. Igorom Petrikom, s vedúcou školského úradu PhDr. Jankou Maťašovskou, ako aj na podnetnú spoluprácu s radou školy a rodičovským združením. 

          Za odvedenú 10-ročnú prácu vo funkcii riaditeľky školy sa za všetkých kolegov poďakovala zástupkyňa školy  a slova sa ujal aj starosta obce. Rozlúčil sa s PaedDr. Evou Mrázovou, poďakoval sa jej za odvedenú prácu počas pôsobenia vo funkcii riaditeľky, poprial jej veľa úspechov v práci so žiakmi v pozícii učiteľky a predstavil novú riaditeľku školy RNDr. Stanislavu Hrickovú, ktorá sa ujme vedenia školy v novom školskom roku 2023/2024.

          Po všetkých oficialitách dostali slovo naši deviataci, ktorí sa s nami rozlúčili vtipným kultúrnym programom. Pri rozlúčke sa mnohým deviatakom zaleskla aj slzička v oku... My všetci im zo srdca želáme, aby sa im v školách, ktoré si vybrali, darilo, aby boli vo svojom ďalšom živote šťastní a úspešní a veríme, že na svoju "Alma Mater", ktorá im dala základy do života, nikdy nezabudnú...

          Text: PaedDr. Eva Mrázová

          Foto: Ing. Jozef Mráz

           

        • Oceňovanie žiakov

          V predposledný deň školského roka 2022/2023 sme slávnostne ocenili všetkých žiakov, ktorí dosahovali výborné výchovno-vzdelávacie výsledky a úspešne reprezentovali našu školu vo vedomostných, umeleckých i športových súťažiach a dosiahli veľmi pekné úspechy na okresnej, krajskej i celoslovenskej úrovni.

          Za ich úspechmi stojí zodpovedná práca pedagógov, ktorí ich do týchto súťaží pripravovali, za čo im patrí veľké POĎAKOVANIE. Zároveň poďakovanie patrí aj samotným žiakom, ktorí svoj voľný čas venovali poctivej príprave na jednotlivé súťaže, uspeli a aj týmto spôsobom zviditeľnili našu školu.

          Na zakúpenie cien finančne prispelo rodičovské združenie i pán starosta obce, za čo veľmi pekne ďakujeme. Zároveň veríme, že entuziazmus a chuť zapájať sa do súťaží a reprezentovať našu školu zostane učiteľom i žiakom aj v budúcom školskom roku.

          Úspechy žiakov v školskom roku 2022/2023: Uspechy_ziakov_2022_2023.pdf

           

          Text: PaedDr. Eva Mrázová

          Foto: Ing. Jozef Mráz

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • riaditeľka školy:0911 348 128 zástupkyňa riaditeľky školy pre ZŠ: 0948 189 007 Zborovňa ZŠ: 0948 895 593 MŠ mobil: 0911 298 695 Školská jedáleň: 0903 538 795
      • Školská 20 055 01 Margecany Slovakia
      • 35546328
      • 2021678824
      • SK18 5600 0000 0082 8868 4005
      • Číslo účtu pre platbu MŠ, ŠKD, CVČ: SK67 5600 0000 0082 8868 7003 Variabilný symbol ŠKD: 0950 Variabilný symbol MŠ: 09111 Variabilný symbol CVČ: 09502 Špecifický symbol: uviesť mesiac, rok úhrady napr. 012019, Poznámka: meno žiaka/
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Novinky