• IV. A: Medzinárodný deň tolerancie

          Do fotogalérie bol pridaný nový album IV. A: Medzinárodný deň tolerancie.

          16. november 2023 sa v našej triede niesol v duchu Medzinárodného dňa tolerancie. Na hodine čítania sme sa rozprávali o tom, čo slovo tolerancia znamená, ako ho vnímajú žiaci a ako dospeláci. Pracovali sme v skupinách, kde sme sa z náučného textu dozvedeli, kedy a prečo vznikol tento medzinárodný deň, prečo sa máme navzájom tolerovať, s akými rozdielmi sa môžeme v našom živote stretnúť. Spísali sme si, čo môžeme a čo nemôžeme tolerovať v škole i v spoločnosti. Každý si vytiahol jednu komunikačnú kartičku, na ktorej bol výrok týkajúci sa tolerancie a ten sme vyjadrili ilustráciou, ktorú sme si nalepili do zošita z čítania. Zároveň sme sa dohodli, že sa budeme viac rešpektovať a tolerovať v názoroch, aj keď budú od seba odlišné... ;o))

        • Otvorené vyučovanie v 1.A

          „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo sa mu zračí v oku, podľa slov, podľa vrások a bielych vlasov. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia  majú radi, hovorí jedna ľudová múdrosť.“

                      Starší ľudia si zaslúžia oveľa väčšiu úctu a vďaku ako sa nám zdá, a to nielen v októbri, ale počas celého roka.

                  Aj v našej triede sme si pripomenuli tento sviatok „mesiac úcty k starším“. Pri tejto príležitosti sme pripravili program v podobe básničky, tanca a ukážky našej vyučovacej hodiny. Naše pozvanie prijali starí rodičia, ktorí sa poďakovali nielen slovom, ale aj silným potleskom a úsmevom.

                   Sme radi, že sme spoločne prispeli k vytvoreniu peknej sviatočnej atmosféry a mohli tak vyjadriť úctu a vďaku našim starým rodičom.

                                                                                                      Tr. uč.: Mgr. S. Gallov

        • Gelnická dúha 2023

          Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do okresného kola výtvarnej súťaže Gelnická dúha, ktorá sa už ôsmy rok koná pod záštitou primátora mesta Gelnica Ing. Dušana Tomaška, MBA.

          Odborná porota posudzovala 215 zaslaných výtvarných prác z 13-tich škôl okresu Gelnica. Téma súťaže „SLOVENSKÉ POVESTI“ bola pre mladých výtvarníkov zaujímavá a podnetná, súťažiacim ponúkla možnosť odhaliť ich predstavy a fantáziu. Našu školu reprezentovali viacerí šikovní výtvarníci z prvého až štvrtého ročníka. Vyhodnotenie súťaže sa konalo 21. 11. 2023 v Koncertnej sále ZUŠ v Gelnici, kde boli pozvaní aj naši dvaja úspešní žiaci IV. A triedy: Matúš Andraško, ktorý sa vo svojej kategórii umiestnil na  3. mieste a Karolína Földes, ktorá v súťaži získala cenu organizátora.

          Oceneným žiakom srdečne blahoželáme a želáme im veľa úspechov v ďalšej tvorivej činnosti.

          Text a foto: PaedDr. Eva Mrázová, tr. učiteľka IV. A

        • Svetlušky v tme

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetlušky v tme.

          15. novembra 2023 do Chrobáčikova zavítala trpaslíčka Evička, ktorá porozprávala a  vysvetlila deťom,  ako majú prekonávať strach z tmy a nepoznaného. Deduško Večerníček rozsvietil na večernej oblohe hviezdičky a Evička deťom prečítala rozprávku o Medovníkovom domčeku. Vysvetlia im, ako si Janko a Marienka našli v tme cestičku za svetielkom. Z balíka vyčarovala rôzne svetielka, sviečky, lampáš, baterku, ktorými si môžeme svietiť v tme. Svoju odvahu si vyskúšali v tmavom tunely, ktorým hravo prešli. Za odmenu chrobáčikom zaspievala pesničku o svetielkach.

          V podvečer sme sa stretli spolu s rodičmi v areály materskej školy. Každý chrobáčik, pani učiteľky aj rodičia si priniesli so sebou lampióny a rôzne farebné svetielka, ktorými si svietili na večernej prechádzke Margecanmi. Včielky, ale aj Mravčekovia zaspievali krásne pesničky, pod vedením pani učiteľky Sašky, ktorými nám spríjemnili spoločné popoludnie.

          Milí rodičia ďaujeme za Váš čas a spolurácu s MŠ, veríme, že ste s nami a Vašimi ratolosťami prežiii krásny svetluškový večer.

          Text a foto: Bc. Adriana Rimská

        • 1.B - Otvorená hodina

          Starkí naši milí, želáme Vám, aby ste dlho žili.

          Trieda 1. B bola plná smiechu a dojatia starých rodičov dňa 24. 10. 2023. Žiaci sa prostredníctvom vyučovacej hodiny slovenského jazyka chceli poďakovať svojim starkým za ich lásku a starostlivosť, hrejivé slová aj každodenné milé pohladenie. Privítali sme ich krátkym programom a obdarovali darčekom, ktorý si pre nich s láskou pripravili. Samozrejme, že sa im aj pochválili, aké hlásky poznajú a aké písmenká už vedia napísať. Svojich starkých však vyskúšali, či už nejaké písmenká písať nezabudli. Starí rodičia to statočne zvládli. V závere nám starí rodičia poďakovali za pozvanie a obdarovali detičky sladkosťami.

          Mgr. Paula Nemčíková

        • Hovorme o jedle 2023

          Aj tento rok odštartovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora XI. ročník súťažno-vzdelávacieho projektu „Hovorme o jedle“. V predchádzajúcich ročníkoch sme zožali pekné úspechy – získali sme dvakrát strieborné pásmo. Cieľom tejto súťaže je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.

          Do tohto projektu sa zapojila, ako aj po iné roky, aj naša škola, konkrétne triedy: 

                                                       1. A – Mgr. Gallová

                                                       1. B – Mgr. Nemčíková

                                                       2. A – Mgr. Gumanová

                                                       3. A – Mgr. Korfantová

                                                       3. B – Mgr. Mesarošová

                                                       4. A – PaedDr. Mrázová

                                                       4. B – Mgr. Uličná

          Svojimi výtvarnými prácami sa do súťaže zapojili aj žiaci 4. B, 9. A a 5. A pod vedením Mgr. Marekovej.

               Z piatich možných tém sme sa zapojili do všetkých. Počas týždňa od 16. októbra do 20. októbra sme realizovali vzdelávacie aktivity založené na myšlienke, že jedlo znamená radosť a pôžitok, zdravie a prevenciu, kultúru a súdržnosť. Deti počas dňa ochutnávali rôzne druhy ovocia, zeleniny a mliečne výrobky, učili sa pripravovať chutné a zdravé pokrmy – rôzne nátierky, varili si jablkovú výživu, piekli chlieb, pripravovali ovocné šťavy, naučili sa, čo je pre naše zdravie prospešné a čo nie. Tým, že pochopili odkiaľ naše potraviny pochádzajú, ako boli dopestované a spracované, akú úlohu zohrávajú pri ochrane zdravia a prevencii voči ochoreniam, sme v škole spojili príjemné s užitočným. Potom svoje dojmy a vedomosti vložili do pekných výtvarných prác, ktoré zdobia chodby našej školy.

               K všetkým aktivitám sme vypracovali 8  prezentácií a 7 metodických listov. Je za tým veľa práce, ale robíme to radi. Snažíme sa o to, aby v škole nebola nuda a aby sa vždy niečo zaujímavé dialo. Pozitívne ohlasy na naše súťažné aktivity sú pre nás najlepšou odmenou. Dúfame, že aj v tomto roku sa nám ujde nejaké ocenenie, hoci vieme, že obstáť v konkurencii vyše 560 škôl bude veľmi ťažké.

           

          Text: Mgr. Gallová, kordinátor prevencie

          Foto: triedni učitelia (fotoalbum)

           

        • Otvorená hodina pre starých rodičov v IV.B triede

          „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo sa mu zračí v oku, podľa slov, podľa vrások a bielych vlasov. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.“

          (ľudová múdrosť)

           

          V stredu 25. októbra  2023 sa v IV.B triede uskutočnila otvorená hodina pre starých rodičov.

          Hodinu matematiky sme začali krátkym programom a venovaním darčekov, ktoré žiaci s láskou pripravili na hodinách pracovného vyučovania. Spolu so žiakmi si starí rodičia zopakovali násobenie, delenie a hravo zvládli aj slovné úlohy. Oprášili si vedomosti a s radosťou si opäť  vyskúšali aj písanie na tabuľu. Veľmi obohacujúce pre žiakov bolo spomínanie na časy, keď v školských laviciach sedeli ich starí rodičia  ako žiaci. Porozprávali mám o obľúbených vyučovacích predmetoch , učebných pomôckach ktoré používali, no prezradili mám aj úsmevné spomienky, ktoré utkveli v ich pamäti.

          Veríme, že sa v našej triede cítili dobre a tiež budú  s láskou spomínať na chvíle strávené s nami.

          Mgr. Júlia Uličná

        • VITAJTE MEDZI NAMI, STARKÍ NAŠI DRAHÍ!

          Myšlienke pozvať k nám do triedy starých rodičov v mesiaci októbri sa potešili všetci žiaci IV. A triedy. Vytvorili vlastnoručné pozvánky, krásne darčeky vo forme obrázka na stenu a aktívne spolupracovali na krátkom programe pre starkých. Deň „D“ nastal 26. októbra 2023, kedy sa naša IV. A trieda rozrástla o vzácnych návštevníkov – starých rodičov, ktorí prijali pozvanie na hodinu literárnej výchovy. Úvodné milé privítanie sa starkým veľmi páčilo a boli na svoje vnúčence patrične hrdí, ako im to recitovalo a spievalo. Tiež sa aktívne zapájali do diania na vyučovacej hodine a hravo si spolu so svojimi vnúčatami poradili s popletenými prísloviami. Porozprávali nám, ako to bolo, keď chodili oni do školy. V závere hodiny boli všetci starkí obdarovaní milým darčekom od svojich vnúčat, poďakovali sa za pozvanie i príjemnú atmosféru a neodmietli ani malé sladké pohostenie.


          Starkým za návštevu ďakujeme a želáme im pokojné dni v plnom zdraví!
          Text: PaedDr. Eva Mrázová
          Foto: Ing. Jozef Mráz

        • Školská jedáleň - novinka

          Milí rodičia,

          v našej školskej jedálni zavádzame novinku - malý bufet s voľným výberom rôznych príloh k jedlám podľa svojej chuti. Čerstvú zeleninu, ovocie, šaláty či kompóty budú pripravovať naše šikovné pani kuchárky, ktoré majú okrem elánu, kondície a síl aj množstvo skvelých nápadov.

          Prvý deň zavedenia tejto novinky naše kuchárky už od skorého rána pripravovali tieto prílohy a netrpezlivo čakali prvých stravníkov na ich reakcie. Príprava stála zato, nakoľko naši žiaci s radosťou ochutnávali z každého druhu podľa svojej chuti.

          Veríme, že zavedením tejto novinky naučíme žiakov dôležitosť a význam prijímať čerstvú zeleninu a ovocie pre svoj zdravý vývin. Veríme, že každý si nájde to "svoje" a zároveň sa tak vyhneme aj plytvaniu jedlom.

          Už nám neostáva nič iné, len popriať našim stravníkom  DOBRÚ CHUŤ !

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • riaditeľka školy:0911 348 128 zástupkyňa riaditeľky školy pre ZŠ: 0948 189 007 Zborovňa ZŠ: 0948 895 593 MŠ mobil: 0911 298 695 Školská jedáleň: 0903 538 795
      • Školská 20 055 01 Margecany Slovakia
      • 35546328
      • 2021678824
      • SK18 5600 0000 0082 8868 4005
      • Číslo účtu pre platbu MŠ, ŠKD, CVČ: SK67 5600 0000 0082 8868 7003 Variabilný symbol ŠKD: 0950 Variabilný symbol MŠ: 09111 Variabilný symbol CVČ: 09502 Špecifický symbol: uviesť mesiac, rok úhrady napr. 012019, Poznámka: meno žiaka/
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Novinky