• Štvrtáci v obecnej knižnici

           

          V mesiaci marci, ktorý je mesiacom kníh, nám akosi viac rezonujú v ušiach slová britskej spisovateľky Jeanette Wintersonovej, ktorá povedala: „Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“

          Žiaci IV.A triedy mali možnosť vo štvrtok 21. marca otvoriť dvere na našej obecnej knižnici a vstúpiť do sveta literatúry. V knižnici nás privítala pani knihovníčka Janka Maťašovská, ktorá nádejných čitateľov previedla svetom kníh, ktoré sa  v  knižnici nachádzajú. Spoločne sme si zopakovali, ako sa máme v knižnici správať, ako vyhľadávať knihy i ako s nimi zaobchádzať. Štvrtáci zvládli aj zaujímavú skupinovú aktivitu zameranú na prácu s knihou, v ktorej sa členovia v jednotlivých skupinách potrebovali dohodnúť a splniť zadané úlohy.

          S pani knihovníčkou sme sa dohodli, že sa do knižnice určite vrátime a zapíšeme sa ako aktívni čitatelia, ktorí budú s radosťou otvárať dvere nielen do obecnej knižnice, ale aj do sveta zaujímavých kníh.

          Triedna učiteľka: PaedDr. Eva Mrázová

           

           

        • Exkurzia – Mestská knižnica v Gelnici, III.A a III.B

           

          „Človek, ktorý nečíta knihy, nemá žiadnu výhodu oproti tomu, ktorý nevie čítať.“

                                                                                                                                  Mark Twain

          Marec je aj mesiacom kníh, preto sme sa 19. marca vybrali so žiakmi III.A a III.B  na exkurziu do knižnice. Našich žiakov tu privítala veľmi milá pani knihovníčka, ktorá im porozprávala o knižnici, odpovedala žiakom na ich otázky a previedla nás celou knižnicou. Po prehliadke knižnice sme žiakov rozdelili do štyroch skupín, v ktorých plnili zaujímavé úlohy. Skladali rozstrihaný obrázok knihy, vyhľadávali knihu podľa zadania, vypisovali z kníh vybrané slová, čítali príbeh a dotvárali jeho pokračovanie. Na záver žiaci pani knihovníčke zarecitovali básničky, ktoré sa učili na súťaž Hviezdoslavov Kubín.

          Čas v knižnici nám ubehol naozaj rýchlo a cítili sme sa tam veľmi dobre. Ako odmenu za slušné správanie a splnené úlohy v knižnici, sme sa vybrali na koláčik do cukrárne.

          Veríme, že sa naši žiaci do kníh zamilujú a budú z nich vášniví čitatelia.

          Triedne učiteľky: Mgr. Mesarošová, Mgr. Korfantová

        • Básničkovo v Chrobáčikove

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Básničkovo v Chrobáčikove.

          20.3.2024 sa 21 odvážnych Chrobáčikov zúčastnilo projektovej aktivity Básničkovo. Krásne vyobliekaní predniesli rôzne básničky i riekanky, ktoré sa poctivo naučili nielen v MŠ, ale aj v spolupráci s rodičmi, za čo Vám milí rodičia patrí veľká vďaka.

          Koordinátorky projektovej aktivity: Mgr. Jana Vargošková

                                                                   Bc. Adriana Rimská

        • Programiáda - SmartFlora

           

          SmartFlora

          Všeobecné informácie o projekte:

          Tento projekt sme sa rozhodli vytvoriť preto, lebo my nie sme dobrí pestovatelia a nikdy nám v triede nič neprežilo. Potom prišiel triedny s nápadom, že by sme sa mohli zapojiť do takého to projektu no a po dlhých dňoch premýšľania, čo by sme mohli spraviť, sme prišli s nápadom, že vytvoríme uzavreté terárium. Funguje na rovnakom princípe ako bežné uzavreté terária, len s tým rozdielom, že celú starostlivosť oňho preberá micro:bit. Vetrá, dodáva svetlo a hlavne samo zavlažuje. Práve tým, že je toto terárium skoro samostatné,   jedinú vec, o ktorú sa musíte postarať vy, je doplnenie vody do nádobky, je pekným doplnkom. To je výhodou, ak pracuje niekto v kancelárii. Dá sa použiť ako pekný doplnok, ktorý zaujme či už zamestnancov alebo klientov, no taktiež je vhodný aj ako darček.

          Projekt vypracovali žiaci 9.A zo školy ZŠ s MŠ Margecany pod vedením p. uč. Mgr. Petra Gomoľu.

          Rozdelenie úloh v tíme:

          • Samuel Čudek- programovanie, zostrojenie celej riadiacej jednotky
          • Marek Hradiský- vytvorenie 3D návrhov, zostrojenie obvodu, zabezpečenie súčiastok
          • Natália Mackovjaková- vytvorenie terária, zabezpečenie rastlín, spísanie správy

          Použité komponenty a nástroje:

          • Micro:bit
          • Oled displej
          • Senzor vlhkosti
          • Senzor množstva vody
          • Vodná pumpa
          • Senzor svetla
          • LED pásy
          • Káble
          • Rastliny (Pellionia pulchra, Sedum terantum, Tillandsia aeranthos -z bot. záhrady)
          • Terárium
          • Hlina, štrk, uhlie, konárik
          • Drevený vrch

          Postup:

          1. Vytvorenie terária

          Na vytvorenie sme potrebovali štrk, hlinu, uhlie, rastlinky a samotnú nádobu v ktorej to bude. Do čistej nádoby sme dali postupne štrk, uhlie a nakoniec hlinu. Bonsaj sme zostrihali na potrebnú veľkosť. Rozloženie rastlín bolo na nás. Následne sme do konárov vyvŕtali diery pre rastliny, ktoré nepotrebujú byť zasadené v zemi -Tillandsia aeranthos. Ako posledný krok sme to už len zasadili a naaranžovali, poliali vodou.

          1. Zapojenie obvodu, nastavenie nastavení

          Po vytvorení terária sme začali pracovať na elektrických súčiastkach. V prvom rade sme skúšali či nám všetky súčiastky fungujú tak ako majú. Potom podľa schémy, ktorá sa vytvorila v programe Java Script, sa zapojil obvod a nastavil displej.

          1. Vytvorenie a tlač 3D súčiastok, QR kódu

          V tomto kroku bolo treba vytvoriť vlastné návrhy v programe Tinkercad, v ktorom sa vytvoril návrh na menovky rastlín. Celá riadiaca skrinka sa vytvoril v programe Shrap 3D. Toto bolo trochu zložitejšie, lebo bolo potrebné premeriavať veľkosti a uhly aby sa to dalo zložiť, keď sa to vytlačí. Po vytlačení sa to zložilo a dal sa tlačiť QR kód, ktorý sa vytvoril ako prepojenie na stránku. V nej je popísaný celý postup starania sa o Smartfloru.

           

           

          Zdrojový kód:

          https://makecode.microbit.org/42854-48143-82795-94264 (zdrojový kód)

          https://www.youtube.com/watch?v=IhflGluMcRQ (video na YouTube)

          https://slovencina-iw.webnode.sk/ (stránka o projekte)

           

          Zhodnotenie:

                      V rámci tímu sa nám pracovalo dobre, myslím, že celkom zaujímavou časťou bolo, ak mal jeden povedať a vysvetliť svoj nápad alebo riešenie napr. keď sme vymýšľali, ako bude vyzerať práve ten vrch, ktorým to zatvoríme a vrch, pod ktorý uložíme káble. Celkovo to bol príjemný zážitok. Síce nám to dalo veľa práce, či už vybaviť rastliny a súčiastky alebo to naprogramovať no aj tak si myslím, že už ako samotná skúsenosť je to dobrá vec.

           

           

           

      • Riaditeľské voľno
        • Riaditeľské voľno

          Riaditeľstvo ZŠ s  MŠ v  Margecanoch Vám oznamuje, že dňa 20. 03. 2024 (streda) bude z dôvodu

          celoslovenského testovania deviatakov T9-2024 prerušená prevádzka v základnej škole v ročníkoch 6 – 8.

          Žiaci šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka budú mať v uvedený deň RIADITEĽSKÉ VOĽNO. V tento deň sú

          odhlásení z obeda.

          Ročníky 1 – 5 budú mať v čase testovania zabezpečený riadny výchovno-vzdelávací proces.

           

          Ďakujeme za pochopenie.

                                                                                                               vedenie školy

           

           

        • Medzinárodný deň materinského jazyka

           

          Hodnotu rodnej reči a materinského jazyka si v bežnom živote málokedy uvedomujeme. Pritom práve jazyky sú najsilnejšími nástrojmi na zachovanie a rozvoj nášho hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva. Cieľom Medzinárodného dňa materinského jazyka, ktorým je už devätnásť rokov 21. február, je pripomenutie, poznávanie a zvyšovanie úrovne ovládania materinských jazykov na celom svete. Je tiež vhodnou príležitosťou pripomenúť si, že zásluhou svätých Cyrila a Metoda, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra a ďalších má slovenský jazyk kodifikovanú podobu a denne ho používame ako štátny jazyk.

          Členovia Žiackeho parlamentu pripravujú v tento deň každoročne kvíz z histórie i súčasnosti slovenského jazyka, ktorý prezentujú v jednotlivých triedach druhého stupňa. Kvíz je postavený na viacerých možnostiach odpovedí a prináša zaujímavé informácie aj nad rámec povinných vedomostí.

          Mgr. Katarína Ciprusová

           

        • OZNAM PRE RODIČOV DETÍ MŠ A ŽIAKOV ŠKD

          Oznamujeme rodičom, že od 01.04.2024 nadobúda účinnosť  VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE (VZN) č. 2/2024 o určení výšky príspevkov v školách a školských, ktoré bolo schválené na zasadnutí obecného zastupiteľstva obce Margecany dňa 19. 2. 2024 uznesením č. 196/2024.

          Presné znenie VZN nájdete na webovom sídle obce Margecany.

          LINK:  https://lnk.sk/ffp2

          Z M E N Y pre MŠ:

          • Za pobyt dieťaťa v materskej škole zákonný zástupca prispieva mesačne na jedno dieťa sumou 15,00 € za každý mesiac v školskom roku.
          • Mesačný príspevok uhradiť do 10. dňa v kalendárnom mesiaci za daný mesiac bezhotovostným prevodom na účet Základnej školy s materskou školou Margecany
          • Príspevok v materskej škole sa neuhrádza za dieťa v prípade, ak nedochádzalo do materskej školy v čase školských letných prázdnin.

          POZN.

          Mesačný príspevok za pobyt dieťaťa v MŠ  sa U H R Á D Z A aj za obdobie, ak dieťa nenavštevovalo MŠ celý mesiac z rôznych dôvodov (choroba, rodinné dôvody,...).

          Z M E N Y pre ŠKD:

          • Mesačný príspevok uhradiť do 10. dňa v kalendárnom mesiaci za daný mesiac bezhotovostným prevodom na účet Základnej školy s materskou školou Margecany
          • Príspevok na činnosť ŠKD sa neuhrádza za žiaka, ktorý sa nezúčastňuje činnosti v ŠKD v čase školských letných prázdnin.

          Ďakujeme za pochopenie.

        • Exkurzia v Tatranskej galérii v Poprade

          V piatok 23. februára 2024 sme so žiakmi štvrtého ročníka navštívili Tatranskú galériu v meste Poprad. Túto exkurziu sme zrealizovali s konkrétnym cieľom - prevziať si ocenenia našich dvoch talentovaných žiačok zo IV. A triedy, ktoré v celoslovenskej výtvarnej súťaži "Anjel Vianoc 2023" získali krásne ocenenia: Emmka Kušnírová získala vo svojej kategórii 2. miesto a Janke Holotňákovej bolo udelené Čestné uznanie. Do súťaže bolo zapojených 240 škôl z celého Slovenska a odborná porota vyberala víťazné práce z viac ako 1650 "Anjelov Vianoc". Výstava má svoje neopísateľné čaro a je od 14. decembra 2023 do 29. februára 2024 nainštalovaná v Tatranskej galérii v Poprade, v budove starej elektrárne. Zároveň sme mali možnosť pozrieť si v galérii nainštalovanú stálu výstavu obrazov známych slovenských výtvarných umelcov a tiež aktuálnu výstavu - jedinečné výtvarné dielo rodiny Čutekovcov "Traja muži v člne".

          Exkurzia dopadla veľmi dobre a veríme, že Tatranskú galériu budeme navštevovať častejšie.

           

          Text a foto: PaedDr. Eva Mrázová

        • Píšťalôčka, fujarôčka, gajdička...

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Píšťalôčka, fujarôčka, gajdička....

          Po jarných prázdninách  4.3.2024  sa v našom  Chrobáčikove konal výchovný koncert zameraný na uchovanie a prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry. Pán Stanislav Gaľa predstavil deťom rôzne ľudové hudobné nástroje, na ktorých deťom zahral a hru sprevádzal svojim spevom. Hral na pastiersky roh, fujaru, gajdy, šeťdierkovú píšťalku, ústnu harmoniku, okarínu, gajdicu, koncové píšťalky, píšťalku dvojačka, drumbľu. Rómske piesne sprevádzal hrou na gitaru. Pán Stanislav Gaľa je členom folklórneho súboru Šarišan a patrí k popredným hráčom na ľudové hudobné nástroje. Okrem iných folklórnych prehliadok, festivalov a súťaží, účinkoval v Kapure, "Zem spieva" a v mnohých krajinách Európy, Ázie, USA a v Kanade. Našim Chrobáčikom sa koncert veľmi páčil, odmenili ho veľkým potleskom a niektorí odvážlivci si s ujom Stanom aj zaspievali.

        • Spievanky v Chrobáčikove

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Spievanky v Chrobáčikove.

          Ako napovedala téma tohto týždňa - "Spievali sme si zvesela". Vo štvrtok 22.02.2024 dopoludnia nás navštívila naša kamarátka "Zvonilka" a pozvala nás do kráľovstva hudby, kde sme zistili, že na hudbu vieme pochodovať, tancovať a dokonca nás môže aj uspať. Za odmenu sme Zvonilke zaspievali pesničky, ktoré sme sa naučili. Keďže nám to išlo veľmi krásne, pozvali sme popoludní do škôlky aj našich blízkych a urobili sme im koncert. Neverili vlastným ušiam, akí sme skvelí speváci. Myslíme si, že sme zaslúžene za odmenu dostali medailu "Vtáčika - speváčika", diplom a samozrejme - sladkosť.

           

          Koordinátorky projektovej aktivity:    Alexandra Lukáčová

                                                                Bc. Ivana Hedvigová         

        • Online exkurzia ôsmakov


          Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorú tvoria zamestnávatelia BILLA, KAUFLAND, LIDL, METRO, TESCO,
          DM DROGERIE MARKT a TERNO, pripravili pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl zaujímavú online
          exkurziu.
          Dňa 21.02.2024 sa na tejto exkurzii prvýkrát zúčastnili aj naši ôsmaci. V jazykovej učebni pohodlne počúvali o
          výhodách duálneho vzdelávania a praktického vyučovania počas strednej školy. Dvaja študenti, praxujúci
          aktuálne v obchodoch Billa a Metro, rozprávali o svojich skúsenostiach – aká je náplň ich práce, koľko hodín
          denne pracujú, ale aj o finančnom odmeňovaní za dochádzku a známky.
          Žiaci základných škôl sa mohli prostredníctvom QR kódu zapojiť do diskusie.
          Príjemne strávená hodinka priniesla mnoho praktických informácií a ja verím, že pomôže našim ôsmakom v ich
          uvažovaní o budúcnosti.
          Mgr. Ciprusová

           

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • riaditeľka školy:0911 348 128 zástupkyňa riaditeľky školy pre ZŠ: 0948 189 007 Zborovňa ZŠ: 0948 895 593 MŠ mobil: 0911 298 695 Školská jedáleň: 0903 538 795
      • Školská 20 055 01 Margecany Slovakia
      • 35546328
      • 2021678824
      • SK18 5600 0000 0082 8868 4005
      • Číslo účtu pre platbu MŠ, ŠKD, CVČ: SK67 5600 0000 0082 8868 7003 Variabilný symbol ŠKD: 0950 Variabilný symbol MŠ: 09111 Variabilný symbol CVČ: 09502 Špecifický symbol: uviesť mesiac, rok úhrady napr. 012019, Poznámka: meno žiaka/
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Novinky